Декларация за достъпност

9700 Шумен, ул. "Цар Калоян" №1 тел. 054 800373

Община Ботевград, Дружество “Орханиец” и Дружество на литературните творци “Стамен Панчев” – Ботевград организират VIII Национален литературен конкурс “Стамен Панчев”

Конкурсът се провежда под патронажа на Райна Панчева – внучка на поета Стамен Панчев, и Стамен Банковски – Панчев – негов правнук.

Цели

Конкурсът е предназначен за ученици от V до XII клас от цялата страна. Той цели да мотивира развитието на творческото въображение и талант у подрастващите в областта на словесното изкуство; да съхранява и утвърждава най-важните човешки ценности – родолюбие, човечност, доброта, взаимно уважение, признателност, патриотизъм, етническа толерантност, отговорност; да популяризира постиженията в областта на литературата на най-младите нейни почитатели в България и да активира създаването на творчески контакти между тях.

Тема на конкурса

ЗА КНИЖКАТА, МИШКАТА И … КОРОНАТА

Важно уточнение: Темата не е задължителна. Тя е препоръчителна само за участниците с разказ или есе от втора възрастова група (ученици от IX до XII клас).

Регламент

Конкурсът се провежда в жанрови вида: за стихотворение и разказ /или есе/.

Възрастови ограничения: право на участие имат средношколци от цялата страна в две възрастови групи:

от V до VIII клас

от IX до XII клас

Всеки кандидат може да участва с до три творби – по една за двата жанра, и една творба, посветена на Стамен Панчев.

Разказът или есето не трябва да надвишава 3 печатни страници.

Творбите не трябва да са участвали в други издания на Национален литературен конкурс „Стамен Панчев”.

Творбите трябва да са написани съобразно нормите на книжовния български език.

Награди

За всяка възрастова група – и в двата жанрови вида /стихотворение и разказ или есе/, ще бъдат определени по три награди, общо 12. Освен парични награди, победителите ще получат и специални плакети за участието си.

Извън горепосочените, ще бъде връчена и една Специална награда. Тя е предвидена за творба, посветена на личността или делото на Стамен Панчев – бащата, учителя, общественика, „поета с цигулката” и изобщо – Човека!

Поощрителна награда ще бъде присъдена и от Дружество на литературните творци “Стамен Станчев”. Тя е за най-добре представил се местен автор.

Срокове

Конкурсните творби ще се приемат до 15 март 2022 година включително на адрес: stamen.panchev@abv.bg.

В писмото всеки участник трябва да напише само личните си данни: име, презиме, фамилия, точен адрес, телефон за връзка и името на училището си, както и в коя възрастова група и в кой/кои раздели ще участва.

Самите творби трябва да бъдат написани в отделен файл (документ на Word, шрифт Times new roman, размер 12 или 14), който да се прикрепи към писмото.

Това се налага, защото конкурсът е анонимен. Творбите ще бъдат засекретени и ще бъдат подадени на журито без личните данни на участниците.

Творбите на участниците ще се оценяват от петчленно жури под председателството на поетесата Маргарита Петкова.

За въпроси и информация, свързани с конкурса: stamen.panchev@abv.bg; тел.: 088 885 9485; 089 843 2129.

Още новини

прочети повече >
прочети повече >
прочети повече >
прочети повече >
прочети повече >
Skip to content